Praktijkleernetwerk Boer & Boswachter: Kruidenrijk grasland

Inheemse kruidenrijke graslanden zijn een zeer waardevol onderdeel van de ontwikkeling van biodiversiteit in Nederland en de transitie naar een melkveehouderij binnen economisch en ecologisch gezonde grenzen. Het succesvol beheren van deze graslanden vergt vaak een goede samenwerking tussen TBO’s (‘boswachters’) en agrariërs (‘boeren’). Dit praktijkleernetwerk brengt boeren, boswachters en andere belanghebbenden in 5 regio’s samen om deze samenwerking op basis van praktijkervaring te verbeteren.

Wil je meer horen over dit project? Kom dan 10 oktober naar Kamerik. Hieronder kan je meer lezen over het project.

Inheems kruidenrijk grasland kan een waardevol onderdeel zijn van de ecologische doelstellingen van TBO’s. Melkveehouders spelen regelmatig een belangrijke rol in het beheer, wat goed ingepast in de bedrijfsvoering ook voor de boer veel kan opleveren, zowel in gewasproductie als emissiereductie, maar ook voor diergezondheid en productkwaliteit.

Leren van elkaar

Succesvol beheer vraagt om een goede samenwerking tussen boswachter en boer, maar dat is niet vanzelfsprekend. Soms zitten verstorende tradities in de weg of praat je langs elkaar heen. Het doel van dit traject is op basis van gedeelde ervaring en resultaten in het veld deze samenwerking duurzaam te ontwikkelen. Daarnaast is het doel om voor melkveehouders de vertaalslag te maken naar impact op de bedrijfsvoering en de mogelijkheden om toe te werken naar een ecologisch en economisch gezonde bedrijfsvoering.

Wat houdt het praktijkleernetwerk concreet in voor deelnemers?

  • We gaan 2 jaar aan de slag rond 2 á 3 melkveebedrijven in 5 regio’s. Dit doen we in een kleine groep waarbij naast de boer en de terreinbeheerder indien gewenst ook een aantal van je collega’s uit de buurt kunnen aanhaken. We werken met 2 a 3 veehouders als kerngroep in 1 regio. Er is in totaal ruimte voor 10 boeren die in deze kerngroepen meedraaien.
  • We organiseren per seizoen 2 veldwerkbijeenkomsten per kerngroep, waarbij experts inhoudelijke kennis delen maar we vooral in het veld aan de slag gaan. We gaan in gesprek over hoe het grasland er nu bij staat, welk gebruik van het grasland soortenrijkdom stimuleert en hoe dit in de bedrijfsvoering optimaal ingezet kan worden. Daarin is samenwerking tussen boer & boswachter essentieel. Mogelijke onderwerpen zijn: variatie in beheer, mestgebruik, maai en beweidingsmomenten, interpretatie van beschikbare chemische en bodembiologische analyses, de inpassing van dit grasland in het rantsoen, maar ook de natuurdoelen.
  • Naast de veldwerkdagen is er tijd beschikbaar voor individuele begeleiding  door experts verbonden aan het traject, bijvoorbeeld om het veldwerk te vertalen naar impact op de natuurdoelen en de bedrijfsvoering en een stappenplan naar boeren binnen gezonde economische en ecologische grenzen.
  • 2 keer per jaar komen alle regio’s bij elkaar op een brede groepsbijeenkomst waar lessen in inzichten worden uitgewisseld en één centraal thema verder wordt uitgewerkt.
  • Voor agrariërs zijn er geen kosten voor deelname en is er een onkostenbudget van €500,- plus vergoedingen voor het hosten van bijeenkomsten.

 

Wil jij meedoen? Vul dan het aanmeldformulier in via deze link:

  • Ben jij boer of boswachter en wil je van elkaar leren over inheems kruidenrijk grasland en tegelijk elkaar beter leren begrijpen? (het mooist is dat je duo, boer-boswachter, aanmeld)
  • commitment voor 2 jaar minimaal 4 bijeenkomsten per jaar
  • totale vergoeding van 500,- voor hele project van 2 jaar voor de boeren. 
  • Ook andere belangstellende kunnen zich via het aanmeldformulier hun belangstelling kenbaar maken.

Ken je collega’s of buren waarvoor dit ook interessant is? Stuur vooral door!

Je belangstelling voor dit project kenbaar maken / Je aanmelden kan via deze link: https://forms.gle/yu3u36XuXsYJYEVL8

Achtergrondinformatie

Dit project is bij RVO aangevraagd door Celine Roodhart (Roodhart Veldwerk) en Kristianne van der Put (Vlechtwerk). Beide hebben ze Bos- en Natuurbeheer gestudeerd in Velp en ze zijn nu allebei werkzaam op het snijvlak van landbouw en natuur.
In het veld hoorde ze boeren & boswachters spreken over mooie samenwerkingen, maar toch ook vaak over het langs elkaar heen praten over het hoe van het graslandbeheer. Dat was de inspiratie voor dit project.

Omdat Celine en Kristianne graag met de inhoud bezig zijn hebben ze transitie bureau Squerewise gevraagd coördinator van deze aanvraag te zijn.

Binnen dit project zijn ook Peter Takens (Takens kringlooplandbouw), Hanneke Hietink (Bodemwereld) en Wim Schippers (Aardewerk Advies) betrokken. Kristianne, Celine en Hanneke zijn  daarnaast onderdeel van het Adviesloket Bodem & Natuur.

Dit praktijkleernetwerk wordt medegefinancierd door de Europese Unie.