Cursus Bodemleven en steenmeel bij natuurbeheer voorjaar 2024

Datum/Tijd
9 april 2024 - 23 april 2024
08:30 - 12:30


Inhoud

In het natuurbeheer en bij natuurontwikkeling ondervinden we de gevolgen van bodemverwering. Bodems verzuren, verarmen en ondersteunen minder biodiversiteit. Daarom wordt regelmatig gesteentemeel ingezet als herstelmaatregel. Om de bestaande kennis beter in te kunnen zetten en adviseurs en beheerders meer inzicht te geven organiseert het Adviesloket Bodem en Natuur een cursus met basiskennis over steenmeel én bodemleven.

In deze cursus gaan we bij het eerste cursusochtend in op processen die de basis van onze bodem bepalen. Uit wat voor gesteenten is de Nederlandse bodem gevormd en welke mineralen zitten erin? Hoe worden deze mineralen beschikbaar voor de plant? Hoe ziet verwering eruit? Welke condities bepalen de verweringssnelheid? Hoe is de huidige toestand en tot welke problemen leidt de verwering? Hierbij wordt naast fysische en chemische processen ook ingegaan op de bodembiologische processen.

Hierna is er twee weken de tijd om deze informatie te herkauwen, toetsen aan uw eigen ervaringen en te laten bezinken.

 

Hoe is ons basisgesteente ontstaan? Hoe is dat getransporteerd? Waar uit de gesteente cyclus komt het steenmeel dat je wilt toepassen? En wat is het gevolg voor opneembaarheid?

Daarna gaat de tweede cursusochtend over praktische zaken rondom de toepassing. Welke soorten gesteentemeel zijn er? Welke eigenschappen hebben deze soorten? Welke onderzoeksmethoden (chemisch en bodembiologisch) zijn beschikbaar om te bepalen welke gesteentemeel je gaat toepassen? Waar komen de producten vandaan en wat is de impact op deze plek van de winning? Hoe zorgen we dat het bodemmilieu en het bodemleven passend zijn voor een effectieve werking van steenmeel?

Docent Huig Bergsma dient steenmeel toe in een natuurgebied.

Didactiek

De cursus wordt gegeven Gino Smeulders en Huig Bergsma Huig en Gino presenteren inhoudelijke kennis over bodemvruchtbaarheid, bodemverwering en verschillende soorten gesteentemeel. Gino en Huig zijn beide geologen die al meer dan 20 jaar aan het werk zijn met steenmelen, bodemverwering en bodemleven tbv natuur en landbouw. Kristianne van der Put (Adviesloket Bodem & Natuur) zal deze twee heren met haar eigen nieuwschierigheid prikkelen tot het activeren van achtergrondkennis, onderzoeken en kennisleemten. Kortom: geen cursus van achterover zitten en luisteren, maar nieuwe kennis actief integreren met jouw reeds bestaande kennis. Dit vraagt soms om omdenken. We hopen dat we samen verder komen met inzichten verwerven hoe we soorten planten en dieren een plek kunnen blijven bieden in ons landje.

Docenten

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor iedereen met belangstelling, zoals terreinbeheerders, ecologen, adviseurs agrarisch natuurbeheerders, natuurinclusieve agrarische bedrijven en andere wakkere nieuwsgierige mensen.

Praktische informatie

  • 2 ochtenden in april, dinsdagen 9 en 23 april, van 8:30 tot 12:30 uur,
  • Locatie: Eemnes
  • Kosten: €450 excl BTW (€544,50 incl BTW)
  • Iedereen is welkom.

Er zijn per cursus 20 plaatsen beschikbaar. De cursus gaat door bij 12 aanmeldingen.
Wil je als particulier aan deze cursus meedoen? Maar vind je de cursus te duur? Laat het ons toch weten. Want bij voldoende belangstelling kunnen we mogelijk een speciale prijs voor je maken. Niet geschoten is altijd mis 😉

Opgeven cursus

Heb je belangstelling? Geef je dan op via het onderstaande formulier. Als de cursus concreet geworden is sturen we je een bericht.  Heb je nog specifieke vragen? Neem dan contact op met Kristianne van der Put (Kristianne@Vlechtwerk.nu, 06-50871967).

Wel interesse maar kan je niet op deze data? Of is het te ver weg? In company dit onderwerp bij de kop pakken? Dat kan natuurlijk ook! Bij voldoende belangstelling organiseren we deze cursus nog een keer op een andere locatie. Kristianne hoort het graag.